1) Lancashire boilers are ______
a. externally fired boilers
b. internally fired boilers
c. both a. and b.
d. none of the above
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: internally fired boilers
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
2) What is the function of a moderator?
a. Increases the speed of neutrons
b. Increases the speed of electrons
c. Reduces the speed of neutrons
d. Reduces the speed of electrons
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Reduces the speed of neutrons
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
3) One ton of refrigeration is equal to ______
a. 120 B Th U/hr
b. 200 B Th U/hr
c. 1200 B Th U/hr
d. 12000 B Th U/hr
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: 12000 B Th U/hr
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
4) Thermal efficiency of S.I. engines is low, due to ____
a. low compression ratio
b. high compression ratio
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: low compression ratio
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
5) Which of the following energy conversion devices convert heat into work?
a. Electrical generators
b. I. C engines
c. Condensers
d. All of the above
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: I. C engines
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
6) Smoke tube boilers have large water to steam ratio, hence _____
a. have high evaporation rates
b. are slow in operations
c. temperature stresses inducing failure of feed water arrangement are maximum
d. all of the above
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: are slow in operations
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
7) Which of the following statements are false for reaction turbines?
1. Flow of water can be regulated without any losses 2. It works on the principle of impulse and reaction 3. They are suitable for low heads 4. Water flows at constant atmospheric pressure over the runner
a. 1, 2 and 3
b. 2 and 4
c. 1 and 4
d. 1, 2, 3 and 4
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: 1 and 4
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
8) In four stroke cycle engine, cycle is completed in ______
a. two strokes of the piston
b. two revolutions of the crankshaft
c. three strokes of the piston
d. four revolutions of the crankshaft
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: two revolutions of the crankshaft
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
9) Pump transfers input mechanical energy of an engine, into ______
a. pressure energy of a fluid
b. kinetic energy of a fluid
c. both a. and b.
d. none of the above
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: both a. and b.
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
10) Which of the following protects penstock due to sudden variation of flow or velocity of water?
a. Anchors
b. Forebays
c. Trash rack
d. Surge tank
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Surge tank
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|